Tacksamhet!?

Igår firade jag Thanksgivning med goda kära vänner. De hade som vanligt bjudit in människor som de gärna ville dela denna middag med och alla bidrog vi till middagen. Det var en fantastisk stund och påminner om hur det alltid finns så mycket att vara tacksam över. Även om livet är en dans på rosor. Jag har velat lära mina barn just detta- önskar att de ska upptäcka dedär glimtarna av lycka, se när något är gott och också kunna uttrycka det.

Nu när julen snart knackar på porten blir ju detta med tacksamhet och önskningar dessutom mer "på tapeten" än annars. Önskelistor hit och dit, reklam som talar om för oss vad vi behöver, människor som alla försöker skapa bilden av en fridefull och genuin jul....Vad det nu är? I min tanke är julen en tid för omtanke, värme, omtänksamhet, delande...en tid då jag sänder en tanke till alla de som är ensamma, som inte har....Nästa år skulle jag önska att det vore möjligt att donera julklappspengarna till människor som behöver dem. Tänk om man bjöd in någon som är ensam, till sitt julbord....det går ju att fira jul på andra sätt- och högakta den kristna högtiden på ett mer ursprungligt sätt...det önskar jag mig.

Eller att man firade på ett liknande sätt som thanksgivning....tänk bara att få sitta med sin familj och ge uttryck för allt det man är tacksam över - som skett under året. Så helande, så starkt!

Jag mår ibland illa av människors sätt att på ett självhävdande sätt önska sig och kräva saker, utan att uttrycka tacksamhet eller ens "tvinga sig" till att säga "tack"- om önskningen uppfylls. Delvis för att jag är dålig på att sätta gränser- ibland. Men framförallt för att dessa personer väljer att leda sitt liv efter en ledstjärna som så uppenbert inte kommer att ge dem det människor mest av allt behöver- närhet, närvaro och sammanhang. Kanske kommer känslan av att "behöva" saker (som företrädelsevis andra ska "fixa") mest från ett tomrum i själen- som faktiskt inte låter sig fyllas av detta beteende- Kanske blir det till och med tvärtom,  ivern att "få" saker och människor- att "behöva" blir bara större....Frågan är hur de mår, egentligen. Kanske fungerar det- deras sätt, rent materiellt. Men vad gör det med deras uppfattning om livet, inställning till andra människor. Och vad gör i sin tur deras inställning till livet och andra människor med världen.

'Det farliga är inte de onda människors ondska, utan de goda människors tystnad - Martin Luther King

Nåväl, med dessa något dystra rader -sätter jag mig och funderar på helt vanliga julklappar till helt underbara barn. Ska jobba på min egen känsla av tacksamhet över det vidunderliga livet...En kopp glögg och önskan till er om en skön första advent.


Ur Wikipedia:
Tacksamhet är en positiv känsla eller attityd inför något som någon annan har gjort. Den handling som kan ge upphov till tacksamhet är något som (a) på något sätt kostade personen som utförde handlingen (b) upplevs värdefullt av den som känner tacksamhet och (c) var en medveten handling.[1]Otacksamhet är inte bara en brist på tacksamhet utan kan även en vara egen, negativ, attityd. Otacksamhet kan exemplevis uppstå som en följd av att personen som utför en handling inte har (eller inte upplevs ha) ärliga motiv, men också som ett resultat av exempelvis prestige inför en faktiskt välmenad handling, något som kan upplevas negativt av en tredje person.Tacksamhet kan uttryckas med ord (tack), gester eller gåvor. Vanliga tacksamhetsgester är applåder eller en kram.Önskningar
Önskelista

Girighet innebär ett överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet.Girighet är enligt katolsk kristendom en av de sju dödssynderna. Inom buddhismen anses att girighet bygger på att man felaktigt associerar materiella tillgångar med lycka. Felet är att man (inte minst långsiktigt) överdriver de positiva aspekterna av en viss ägodel. Ett välkänt ordspråk är att "Girighet är roten till allt ont". (1 Timoteusbrevet 6) Girighet bör inte blandas ihop med sparsamhet. En sparsam person kan exempelvis tillverka egna julklappar eller fynda på rea, medan en girig person kan undvika att handla julklappar överhuvudtaget. En girig person tänjer gärna orealistiskt mycket på gränserna och får oftast ett dåligt rykte för sin snikenhet bland sina anhöriga.

Önskelista kallas en lista över önskade gåvor.

I Sverige förknippas önskelistor främst med jul och födelsedagar, då barn gör en lista över vilka presenter de helst vill ha i julklapp. Det är vanligt att mindre barn postar sin önskelista inför julen till tomten.


Kommentarer
Postat av: Barnens Hjältar

Kloka ord som alltid Anette!

Trevlig första advent till dig med

2010-11-28 @ 19:50:47
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: ALba

En skön första advent, med julmusik, glögg och pepparkaksbak.

Nu rustar vi för vi för att denna vecka ska fortsätta mysigt - jag har laddat med julmusik på jobbet, tänt levande ljus och bestämmer för att njuta!

Kramen!

2010-11-29 @ 07:17:04
URL: http://absolutalba.blogg.se/albasjul

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0