Boktips

Haha...eftersom jag inte bloggat på ett långt tag har jag också börjat glömma bort bilka böcker jag läst. Man kan lugnt säga att jag är allätare vad gäller läsning. Det är en sådan berikande upplevelse att få kliva in i världar och liv som man aldrig annars kan stöta på. Det säger kanske en hel del att då jag och maken hade en miniweekend på tu man hand tillbringade vi 1,5 timme på universitetsbiblioteket och ytterligare 1,5 timme på en bokhandel. Men bättre sent än aldrig. Här kommer lite sådant som jag läst de sista två månaderna:

Tålamodets sten av Atiq Rahimi
En smärtsam berättelse om en kvinnas erfarnheter och upplevelser i livet. Kulturen hon lever i har inte tillåtit henne att kläda sina egna känslor och tankar i ord men plötsligt får hon chansen. En egen Tålamodets sten, att tala till. Det blir en inre kulturkrock, kan man lugnt säga. Atiq är född i Afghanistan med bor i Frankrike. Innehåller i noke skulle han lätt kunna råka väldigt illa ut för i vissa länder. En modig och avskalad men rak berättelse.


Världens själ av Jeremy Parnov och Michail Yemtsev
Detta var en sci-fi berättelse som utspelar sig i framtiden. Man forskar på telepati. Plötsligt blir det möjligt genom något som kallas för biosyntes. Det får oanade konsekvenser för vad händer när våra medveteanden, känlsor och tankar inte längre är privata utan far mellan människor ocensurerat och okontrollerat. En kamp för att återerövra det individuella uppstår. Men väldigt få klarar att stå emot, kan de rädda välden? Boken är också ett politiskt ställningstagande. Som jag uppfattar den är den en stark kritik mot det kommunistiska idealet.


Beeing dead av Jim Crace

Ett par i övre medelåldern, biloger och universitetslärare hittas döda på sanddynerna. Mördade. Man får följa deras historia baklänges. Hur de möttes och levde. Det är en märklig och osmaklig upplevelse som samtidigt passar väl in i boken och för huvudpersonerna i boken, att läsa om insekter och de döda kropparna som om det vore ett händelseförlopp lika naturligt som livet. Men framförallt kanske boken handlar om deras emotionellt avsnörda unga dotter, som ska ta hand om upplevelsen att bli lämnad ensam i livet.

Boktjuven av Markus Zusak

En fantastisk berättelse. Man får följa en flicka som lever under andra väldskriget. Det är inte en krigsskildring utan snarare en barndomsskildring. Flickan älskar böcker och hon är en överlevare. Det var nyttigt att se krigets påverkan på vardagslivet, ur ett barns ögon. Hon förstår det som händer på ett helt annat sätt och på något vis är det ganska "naturligt" allt hon är med om. Hon vet inget annat. Berättelsen berättas dessutom av självaste döden. Hur han upplever andra värdskriget och hur mycket omtanke han har om människorna han hämtar vad på något sätt fint.

Kvinnan som red iväg - DH Lawrence

En priviligerad kvinna runt sekelskiftet tröttnar på den skyddade verkstad hennes liv består av. Hon lever i regnskogsregionen med sin man som är stor affärsman, men inte någon hon är särskilt fäst vid och sina två barn. En dag bestämmer hon sig bara och rider iväg. På sin alldeles egna väg i livet. Hon vill söka upp urbefolkningen och ge sig till deras gudar. Hon kommer aldrig tillbaka. Men varför...det får ni läsa om i boken. En bok om att vara sann mot sigsjälv, självbedrägeri och den fria viljan...

 

Sedan tycker jag det är lite intressant att boken tillhör en serie som heter "entimmesboken" tro om det finns fler?

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

tack för boktips har faktiskt inte läst n¨ån av dem så det va verkligen kul med nya tips:) må gott

2012-02-13 @ 19:23:20
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: madelein - mamma till sex, tillgångar; Autism - ADHD

Trevligt med lite tips. Jag har precis köpt Felicia försvann. Tänkte läsa den så snart jag hinner.

Skall du till Göteborg snart?

2012-02-13 @ 19:59:28
URL: http://madelein.se
Postat av: Marie

Tack för Boork sen! Kram

2012-02-14 @ 22:13:03
URL: http://mariekjerulf.blogg.se/
Postat av: Marie

Tack för boktipsen skulle det ju stå... Jäkla iPad ,

Kram igen

2012-02-14 @ 22:13:53
URL: http://mariekjerulf.blogg.se/
Postat av: ALba

Så roligt att din blogg lever upp igen!:-)2012-02-15 @ 07:35:19
URL: http://absolutalba.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0